Hvordan lytte til HJERTET og ta riktige valg
Facebook4k
Twitter20
Google+0
http://norenberg.com/ambisjoner-indre-ro/
LINKEDIN

Kan ambisjoner og indre ro forenes?

ambisjoner

Dette er noe jeg ofte har lurt på. Om det er sånn at vi som har ambisjoner, som ønsker å bidra, kanskje til noe som er større enn oss selv, få til noe, vi som har store drømmer, blir nødt til å leve med stress og travelhet. Følelsen av å spinne rundt sin egen akse, fortere og fortere, uten mulighet for å stoppe opp. En virvelvind som løper fra det ene til det andre. Som er redd for å drukne og kaver for å holde hodet på overflaten, uten mulighet for å gå skikkelig ned i ting. Administrerer og diskuterer, har møter og lange dager, problemer med å fokusere da det hele tiden er noe nytt som slåss om oppmerksomheten.

Ledelse og uro

Det var min hverdag som toppleder i næringslivet. Hvis det var én ting jeg manglet så var det indre ro. Jeg følte uro i forhold til alt. Kalenderen som var full, alle tingene på to-do listen, som bare vokste for hver dag, planlegging og organisering på jobb og hjemme, aldri nok tid til å snakke med kollegaer og medarbeidere eller se mann og barn i øynene, mailboksen som fløt over, og ettersom jeg er grundig og har et behov for å gjøre tingene ordentlig, så ble det ”system overflow”. Stress og lite energi. Det absolutt motsatte av indre ro.

FBI – Conference

Jeg møtte det samme på en konferanse for noen dager siden. FBI Conference – Female Business Innovation. En rekke dyktige foredragsholdere fortalte sin historie om hvordan deres baby hadde blitt formet og fått liv. Om konkurranse og slit, mangel på finansiering og støtte hos omgivelsene, sykdom og glemte verdier. Men de ga seg ikke. Brøytet seg vei gjennom byråkrati og usikre tider, med viljen som ivrig heiagjeng. For dette var noe de virkelig ville. Motgang og enda en bølgedal, og så noen små skritt mot drømmen om medgang og surfing på gode tider.

Og sånn er livet. Det går opp og det går ned. Som flo og fjære, soloppgang og solnedgang, kroppens og livets sykluser. Livet er absolutt ingen konstant tilværelse på en rosa sky. Det er en endeløs reise av transformasjon og endring. Som kjent er endringsprosesser krevende, og medfører mye stress og usikkerhet.

Livsstrategi

Derfor mener jeg at vi må prioritere tiltak og verktøy for livsmestring. Kall det gjerne en livsstrategi. Hva kan jeg gjøre, lære meg, få kunnskap om som vil gi meg et bedre liv? Som vil bidra til at jeg beholder sinnsroen også når det stormer. Som gjør at jeg lever det livet jeg virkelig ønsker å ha, at jeg tar tak i og utnytter de mulighetene som kommer til meg – ikke fordi jeg føler jeg MÅ ta tak i alt som bys, eller fordi andre forventer det, men fordi dette er noe jeg har lyst til, som jeg er nysgjerrig på.

Det er en livsstrategi som innebærer å lytte – innover. Ikke bare til omgivelsene eller nedarvete og gamle mønstre: ”Det går greit”, ”Jeg bør jo…”, ”Tar jeg den så tar jeg den”. Men til hjertet, verdiene mine. Hva er viktig for meg?

Rykk tilbake til start!

Kanskje tenker du at når bare den fjelltoppen er nådd, når bare det prosjektet er i havn, når bare jeg har fått drømmejobben, når bare babyen kan stå på egne ben …, da…. skal jeg begynne å ta hensyn til helsen, begynne å trene, være mer organisert og effektiv, være mer sammen med familien, være mer tålmodig, bli flinkere til å si nei, hvile på mine laurbær.

Problemet er at på det tidspunktet rykker du antageligvis tilbake til start. Du har nådd målet, og nye ambisjoner slår inn. Du vil jo så mye. Det er nye drømmer og mål som banker på døren.

Og etter høytrykk vil livets lavtrykk ligge klart for å rykke inn. Med nye stormer. Ikke slik at vi skal forberede oss på det verste, krisemaksimering og ulv ulv! Da vil vi ende opp med adrenalinet på høygir og konstant ”flight-fight” respons.

Lær å danse i regnet

Nei. Vi skal lære oss å danse i regnet. For vi vil så mye, og det vil alltid være nok av utfordringer og krevende hverdager å håndtere.

«Livet består ikke av å vente ut stormene.
Det handler om å lære seg å danse i regnet!»
– Ukjent

Mine 3 viktigste tips for å kunne danse i regnet:

1. Aksepter det som er

Ting går sjelden på skinner, og vi blir fort frustrerte og tomme for energi når vi irriterer oss og bruker tid på alt som har gått galt eller trosser våre forventinger. Slike ting påvirker vår dømmekraft, og gjør at vi tar dårligere beslutninger.

”Aksept og gi slipp,” er en viktig læresetning. Gi slipp på det du ikke kan gjøre noe med. Slappe av i situasjonen, akseptere i stedet for å stritte i mot.

Tidligere hadde jeg en bok liggende ved siden av meg i bilen på vei til jobben. Den het Suksessens 7 åndslover av Deepak Chopra. Hver dag i uken fokuserte jeg på en ”lov”, og jeg husker godt onsdagene da vi hadde ledermøter og jeg trente på Loven om minste motstands vei. Et veldig interessant studium som ga meg økt selvinnsikt og lærte meg mye om andre.

2. Det er en lekse i hver eneste kamp

Spør deg selv: Hva kan jeg lære av dette? ”Et irriterende spørsmål,” tenker du kanskje. Let likevel etter lærdommen! Kan du lære noe om deg selv? Om dine følelser, om du lytter innover eller ikke, hva som skjer når du blir dyttet ut av komfortsonen, hvordan andre mennesker påvirker deg, hvordan du forsøker å ”please” eller passe på at alle andre har det bra, hva du er redd for. Om du går i ”offerrollen” og tenker at ”det er ikke min feil,” eller om du er klar for å ta et skritt videre, ut av noe som ikke er bra for deg.

3. Nøkkelen er tilstedeværelse og fokus

Vær tilstede i nuet – for her er faktisk alt som det skal være. Det er når du mentalt er i fortiden og frustreres over ting som har skjedd, eller er ute i fremtiden og tenker på alt som ligger foran deg, at stress og indre uro melder sin entré. Bruk pusten som anker, et verktøy som du alltid har med deg, og som har reddet meg og veldig mange andre i krevende situasjoner. Blant annet lærer soldater i konfliktområder hvordan de kan bruke pusten til å ta kontroll.

I tillegg vil regelmessig meditasjon og mindfulness garantert endre livet ditt.

Ambisjoner og indre ro

For meg er det viktig å ha ambisjoner, mål og drømmer. Jobbe mot noe; og at dette ikke nødvendigvis kommer i konflikt med følelsen av balanse og indre ro. Jeg mener faktisk at du har et valg i forhold til hvordan du vil gå gjennom hverdagen. Du kan velge stress, frustrasjon og lite energi – eller du kan minne deg selv på hvorfor det er viktig for deg å gjøre det du gjør, samt lære deg noen verktøy til å takle en travel, spennende og krevende hverdag – med indre ro og balanse.

Jeg hører gjerne hva du mener. Er det lettere sagt enn gjort?

Gode tanker fra
Kristin

PS. Jeg gir deg gjerne en gratis uforpliktende samtale om dine utfordringer, ser «bakenfor» og kommer med forslag til livsstrategi – hvis du kan være interessert i Balanselederporgrammet for 2017. Svar på noen få spørsmål, så tar jeg kontakt tilbake – gå til www.norenberg.com/interessert.

Lagre

Lagre

Lagre

Comments

 1. Anne Kristine Erikstad says:

  Hei Kristin! Ja,jeg lurer på om jeg kan tenke og bruke tanke kraften til å endre det vanskelige i livet. Trenger å tro mer på meg selv,men det er en utfordring ettersom jeg stadig får knekt selvtilliten og må bygge den opp igjen. (Etter flere år i jobb praksis) Dette sliter,og jeg blir motløs og nedfor. Hva bør jeg gjøre uten å bli krampaktig positiv? Takkfor gode innspill.

  • Hei igjen. Tanker påvirker følelser, og kan også brukes til å endre vanskelige ting. Spesielt er mange «flinke til» å fundere og irritere seg over ting som har skjedd i fortiden, noe som trekker energien ut av oss. Jobbe med å legge ting bak oss. Aksept og gi slipp på det du ikke kan gjøre noe med.
   Mindfulness og meditasjon er gode verktøy til å «ta styring på» tankene. Gi deg selv frikvarter og lade batteriene. Hjelpe deg å se annerledes på ting. Det er når du kan se positivt på vanskelige ting og erfaringer at du virkelig vokser.
   Det er et stort tema du tar opp, og her er ingen «quick-fix». Kanskje lurt å søke hjelp hos en flink coach eller helhetsterapeut. Ting bør også endres på det ubevisste plan. Vikle deg ut av gamle mønstre 🙂
   Lykke til!

Speak Your Mind

*