Hvordan lytte til HJERTET og ta riktige valg
Facebook4k
Twitter20
Google+0
http://norenberg.com/har-du-kontroll/
LINKEDIN

Har du kontroll?

Har du kontroll? Kontroll er et ord som har positiv eller negativ betydning avhengig av hvordan du ser verden.

I mitt ”forrige” liv som leder i næringslivet var det viktig å ha kontroll. Tidsfrister, ressurser, rapporter, prosjekter. Vite at vi kunne levere, og at det var kvalitet på det avdelingen ga fra seg av analyser og styringsinformasjon.

Min bakgrunn som revisor handlet også om kontroll. Vite hva tallene representerte, at det ikke lå gjemt noen ”bugs” i regnskapet. At bildet var riktig i forhold til det bedriften hadde gjennomført året før. At rutiner og prosesser fungerte, og styringen betryggende og i henhold til lover og regler.

Studietiden handlet om kontroll på pensum og hva jeg kunne og ikke. Innleveringer av essays og casestudies. Lese og studere, få gode karakterer slik at jeg hadde kontroll på drømmejobben.

Barn bringer behovet for kontroll til nye høyder. Med hva de har på seg, at de spiser sundt og nok, sover tilstrekkelig antall timer i døgnet. At de har et godt liv, oppfører seg ordentlig når de er borte, takker for maten, er snille og glade.

Med ryggproblemer i 30 år handlet det om kontroll over bevegelsene. Ikke gjøre noe uoverveid, sitte statisk, rett i ryggen på stoler med riktig høyde i forhold til armer og ben. Danse med kontrollerte bevegelser, store hoftevrikk var fy.

Hele veien var det viktig å ta kontroll på følelsene. Ikke miste ansikt ved å la følelsene ta overhånd. Noe som ofte var komplisert da kroppen levde sitt eget liv. Rødmen i kinnene, skjelvingen i stemmen, kroppsspråket, ordene, energien jeg utstrålte.

Jo mer jeg jobbet med å ha kontroll på alt og alle, desto større ble følelsen av ikke å ha kontroll. En maktesløshet, frykt for at noe uforutsett skulle skje.

Kontroll var basert på frykt og usikkerhet.

”Du må forstå at du ikke har kontroll på noen ting. Du kan bli meid ned av en bil i morgen,” sa en veileder i beste mening.

Da jeg ble bevisst at jeg faktisk ikke hadde kontroll på noe som helst, snudde mitt forhold til kontroll. Ikke det at jeg lot barna seile sin egen sjø og gjorde en dårligere jobb.

Nei, jeg slapper mer av. Har et større perspektiv på livet og de utfordringene vi har. Jeg har tillit til at livet vil meg vel, er mer fleksibel og åpen for nye muligheter. Mer modig og kraftfull – med senkede skuldre.

Hva med deg? Har du kontroll på hverdagen?

Er det områder hvor du kan gi slipp på kontrollen og overføre ansvaret til en annen?

Kontroll er en følelse. Hva kan du gjøre for å endre følelsen av manglende kontroll?
Mine stikkord er indre ro, tillit og mening.
Hva er dine?

Speak Your Mind

*