Hvordan lytte til HJERTET og ta riktige valg
Facebook4k
Twitter20
Google+0
http://norenberg.com/mistet-grepet-og-stress/
LINKEDIN

Stress, miste grepet og skrue løs

Ved langvarig stress løsner etter hvert mange skruer i systemet, fordi alt begynner å svinge ut av balanse – med selvforsterkende effekt. For mye kortisol gjør at hormoner og signalstoffer kommer i ubalanse noe som kan påvirker alle kroppens funksjoner. i USA viser undersøkelser at 75 – 90% av alle besøk hos primærlegen skyldes stressrelaterte problemer.

Håndtaket datt i gulvet med et brak. Det var ikke første gangen, men likevel skvatt jeg høyt og ble like overrasket hver gang. En liten skrue var løs, og da var det dette som skjedde når jeg hadde det travelt. ”Mistet grepet og skrue løs,” tenkte jeg. ”Er det noe jeg bør være oppmerksom på her?”

Samme morgen koste jeg meg med mine inspirasjonskort. Jeg valgte en av de mange kortstokkene mine, nemlig Chakra Innsikt, og trakk kortet for Rotchakra. Ettersom jeg elsker å sette meg ordentlig inn i ting, fordype meg i kunnskap, stadig lære noe nytt, så begynte jeg å studere Rotchakra. Hvilken del av kroppen det relaterer seg til.

Trygghet, sikkerhet og stabilitet

Først dette med chakraer som kanskje høres litt mystisk ut. Chakra betyr lyshjul eller energihjul på sanskrit, og er bindeleddet mellom kropp og sjel. De ligger på midtlinjen gjennom hele kroppen og binder livsenergien med vår fysiske kropp.

Rotchakra er det første energisenteret, og sitter nederst i ryggraden.

Det går på dette med å bygge en god grunnmur. Ha et godt fundament i bunn for å ha energi og mot til å takle livets utfordringer. Nøkkelordene er trygghet, sikkerhet og stabilitet. Når vi står støtt og har et godt rotsystem så kan vi vokse videre.

Det motsatte er vel å miste fotfestet. Følelsen av å miste grepet. Da er det lett å kjenne på utryggheten, usikkerheten, uroen. Frykten for å miste kontroll. Vi blir i konstant alarmberedskap, og hva skjer da?

Adrenalin og Kortisol

Rot chakra er knyttet til binyrene som produserer adrenalin for å håndtere det kortsiktige stresset. Sette deg i flykt eller kamp modus, gi de rette signalene ut i kroppen med hensyn til å øke hjertefrekvensen, åpne luftveier også videre. Men når kroppen begynner å skjønne at dette er en permanent og langvarig tilstand så pøses det på med sterkere lut, Kortisol. Stresshormonet over alle stresshormoner.

Ved langvarig stress blir det etter hvert mange løse skruer i systemet, fordi nå begynner alt å svinge ut av balanse. Med selvforsterkende effekt. For mye kortisol gjør at andre hormoner og signalstoffer kommer i ubalanse noe som kan påvirker alle kroppens funksjoner.

Du kan få hetetokter, PMS og kraftige blødninger. Dårlig hukommelse, kort lunte, angst og depresjon. Det kan være vanskelig å gi slipp på fortiden og du blir så trett så trett. Kanskje har du problemer med nattesøvnen fordi tanker og bekymringer kverner i hodet absolutt hele tiden.

Ikke nok med det, men kroppen blir storforbruker av visse mineraler, vitaminer og sporstoffer når vi stresser. Samtidig kaster vi bensin på bålet ved å spise sukker og annet ”godt”. Noe som gir enda mer stress i kroppen, og vi forsterker vår onde sirkel.

Ja, i USA viser undersøkelser at 75 – 90% av alle besøk hos primærlegen skyldes stressrelaterte problemer.

Ønsker alvorlig diagnose

Jeg har vært der selv, men skjønte ikke at det var langvarig stress som var årsaken. Jeg hadde heller ingen anelse om hvordan jeg kunne få en hverdag med balanse og indre ro, en følelse av trygghet, tillit og styrke. Aller helst skulle jeg funnet en med en tryllestav, som gjorde at jeg kunne fortsette mitt supertravle liv, men UTEN kroniske sykdommer og MED masse energi krydret med klarhet og naturlig sinnsro.

I dag har noen av de som kontakter meg strukket strikken så langt at de faktisk har et ønske om å få en alvorlig diagnose – slik at de kan ble sykemeldt over lengere tid. De er forbi sliten, men har ikke mot og styrke til å sette strek og bryte ut. Det er lenge siden de stengte av for seg selv og sin egen sjels forsiktige visken.

Er det håp?

Mange av oss må skyves helt ut på kanten av stupet før vi forstår at det er alvor. Problemet er at da er det vanskelig å svinge tryllestaven. Da tar det lengere tid å komme tilbake til et system i balanse. Om det i det hele tatt er mulig. Uansett kan du lære av dine feil, og gjør du det så er ingenting forgjeves.

Begynn med å styrke rotchakra. Kanskje yoga er noe for deg – eller meditasjon. Gå barbent i gresset, gå tur i skogen og lytt til vindens sus. Still deg opp ved et tre og kjenn røttene dine vokse ut av føttene dine, stammen som strekker seg mot himmelen og kronen som svaier i vinden. Jobb i hagen eller bare nyt vakker natur. Få en følelse av støtte fra Moder Jord og …

… kjenn at grepet blir fastere.

I 2017 skal jeg hjelpe en liten gruppe lederkvinner til dette. Hvordan være en god leder for seg selv og andre. Vi er 10 stykker som møtes, vikler oss ut og heier på hverandre. Det er én plass igjen, og vi begynner NÅ. Se www.norenberg.com/lederprogram/

Gode tanker fra
Kristin

Lagre

Lagre

Lagre

Speak Your Mind

*